Imprezy okolicznościowe z menu włoskim ( i nie tylko)

Dla Włocha posiłek jest świętem. Rozkochany w kuchni Włoch świętuje zawsze przy dobrym jedzeniu.

Poniżej przykładowe propozycje – punkt wyjścia do tworzonych w konsultacji z Państwem spersonalizowanych menu na Wasze wyjątkowe przyjęcia.

CHRZCINY, KOMUNIA

PRZYSTAWKI
podawane na półmiskach

VERDURE GRIGLIATE AL PROFUMO DI ROSMARINO E AGLIO
Talerz warzyw sezonowych z grilla pachnących delikatnie rozmarynem i czosnkiem

ROAST BEEF DI ANATRA
Rostbef z piersi kaczki na łożu z rucoli z parmezanem i odrobiną różowego pieprzu

CAPRESE
Plasterki pomidorów, włoskiego serka mozzarelli i listki świeżej zielonej bazylii - klasyczna, włoska "caprese"

SCAMPI SU LENTICCHIE
Wyborne krewetki na lekko podsmażanej soczewicy z patelni

ZUPA

BRODO DI POLLO
Lekki rosół z makaronem domowej roboty

DRUGIE DANIA

ARROSTO DI VITELLO CON FRICASSE D'ASPARAGI
Pieczona cielęcina serwowana ze świezymi zielonymi szparagami z patelni

FILETTO DI SALMONE AL FORNO
Filet z łososa z pieca w kremowym sosie koperkowym podawany z ryżem

DESER
Uprzejmie prosimy o wybór jednego deseru

TORTA DI BATTESIMO
Tort biszkoptowy z kremem śmietankowo - waniliowym lub bitą śmietaną przekładany świeżymi owocami z dekoracją okolicznościową ( chrzestną lub komunijną )

UROCZYSTY OBIAD

DANIA GŁÓWNE
Uprzejmie prosimy o wybór jednego dania mięsnego i jednego dania rybnego

ARROSTO DI MAIALE
Wyborna pieczeń wieprzowa w sosie własnym

TACCHINO DAL FORNO
Plastry pieczonego indyka

MERLUZZO AL VINO BIANCO CON POMODORINI CHERRY
Delikatny dorsz w sosie z białego wina z pomidorkami cherry

TROTA ALLA PIZZAIOLA
Pstrąg w sosie pomidorowym z czarnymi oliwkami

ZUPA
Uprzejmie prosimy o wybór jednej z zup

CREMA DI FUNGHI
Krem grzybowy z kroplą śmietanki

CREMA DI PORRI
Krem z porów z groszkiem ptysiowym

CREMA DI VERDURE BIANCHE
Delikatny krem z białych warzyw

DODATKI

PATATE DAL FORNO
Ziemniaki w ziołach prosto z pieca

INSALATA MISTA
Świeże warzywa i sałaty z sosem vinegret

DESERY
Uprzejmie prosimy o wybór jednego deseru

TORTA VANIGLIA
Tort biszkoptowy z kremem śmietankowo - waniliowym przekładany świeżymi owocami

TORTA MARIETTA
Kruche, domowe ciasto z konfiturą z czarnej porzeczki

PRZYJĘCIE Z OKAZJI ŚLUBU
PROPOZYCJA MENU I

PRZYSTAWKI

ARINGHE CON MAIONESE E MELE
Wyborne śledzie w lekkim sosie majonezowo - śmietanowym z delikatnym tartym jabłkiem

PROSCIUTTO DI MAIALE ALLE ERBE
Wyborna szynka wieprzowa w ziołach pieczona w piecu

CAPRESE
Plasterki pomidorów, włoskiego serka mozzarelli i listki świeżej zielonej bazylii - Klasyczna włoska "caprese"

VITELLO TONNATO
Kruche plastry pieczonej cielęciny smarowane wybornym kremem z tuńczyka

ZUPA

BRODO DI POLLO
Lekki rosół z makaronem domowej roboty

DRUGIE DANIA

FILETTINI DI MAIALE CON GRATIN DI PATATE
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym i gratin z ziemniaków

SALMONE IN SALSA PEPE VERDE
Filet z łososia w sosie śmietanowym z zielonym pieprzem podawany z ryżem i szpinakiem

DESER

TORTA DI MATRIMONIO
Weselny tort biszkoptowy z kremem śmietankowo - waniliowym śmietanowym i owocami

PROPOZYCJA MENU II

PRZYSTAWKI

INSALATA TOSCANA
Sałatka z pomidorów cherry, mozzarelli i bazylii z oliwą z oliwek i octem balsamicznym Ravioli stuffed with veal and vegetables in a delicate „porcini” mushrooms sauce

INVOLTINI DI MELANZANE CON PROSCIUTTO DI PARMA
Plasterki smażonego bakłażana zawijane z oryginalną szynką parmeńską i włoską mozzarellą w sosie pomidorowym domowej roboty

PATE DI SALMONE CON CROSTINI DI PANE
Delikatny pasztet z łososia i chrupiące grzanki

ROAST BEEF DI MANZO SU LETTO DI INSALATA DI STAGIONE
Rostbef wołowy w plastrach podawany na liściach zielonej sałaty

ZUPA

CREMA DI PORRI
Delikatny krem z porów z chrupiącymi kawałeczkami boczku

DRUGIE DANIA

ARROSTO DI VITELLO
Wyborna pieczeń cielęca w sosie grzybowym podawana z pieczonymi ziemniakami w ziołach prosto z pieca i świeże sałaty z sosem vinegret

SCALOPPE DI TROTA ALLA ROMANA
Filet z pstraga z szynką parmeńską w sosie szałwiowym

DESER

TORTA DI MATRIMONIO
Weselny tort biszkoptowy o smaku cytrynowym nasączony martini bianco z kremem śmietankowo - waniliowym i czekoladowym przekładany świeżymi owocami.

PROPOZYCJA MENU III

PRZYSTAWKI

VERDURE GRIGLIATE AL PROFUMO DI ROSMARINO E AGLIO
Talerz warzyw sezonowych z grilla, pachnących delikatnie rozmarynem i czosnkiem

SCAMPI AVVOLTI NELLA PANCETTA
Krewetki boczkiem owijane z pieca

ROAST BEEF DI ANATRA
Rostbef z piersi kaczki z rucolą, parmezanem i odrobiną różowego pieprzu

ANANAS E PROSCIUTTO CRUDO
Kawałeczki świeżego ananasa owinięte szynką parmeńską

ZUPA

ZUPPA DI FUNGHI PORCINI
Tradycyjna zupa grzybowa z prawdziwkami

DRUGIE DANIA

AGNELLO SCOZZESE AL FORNO NELLA SUA SALSA CON GRATIN DI PATATE
Wyborna młoda jagnięcina z pieca w sosie własnym serwowana z gratin z ziemniaków i młode sałaty

FILETTO DI MERLUZZO AL VINO BIANCO CON POMODORINI CHERRY
Delikatny filet z białego dorsza w sosie z białego wina z pomidorkami cherry i puree' z ziemniaków

DESER

TORTA MERINGA DI MATRIMONIO
Nasz słynny tort bezowy, piętrowy z dekoracjami ślubnymi uprzejmie prosimy o wybór smaku

COINTREAU
Wyśmienity, lekki tort bezowy z puszystym kremem z kroplą likieru "cointreau"

KAWOWY
Aksamitny krem z mocnym naparem kawy i orzechy

ŻURAWINOWY
Puszysty krem smarowany domową konfiturą z żurawin

KOLACJA BIZNESOWA

ZUPA
Uprzejmie prosimy o wybór jednej z zup

CREMA DI FUNGHI
Krem grzybowy z kroplą śmietanki

CREMA DI PORRI
Krem z porów z groszkiem ptysiowym

CREMA DI VERDURE BIANCHE
Delikatny krem z białych warzyw

DANIA GŁÓWNE
Uprzejmie prosimy o wybór jednego dania mięsnego i jednego dania rybnego

ARROSTO DI MAIALE
Wyborna pieczeń wieprzowa w sosie własnym

TACCHINO DAL FORNO
Plastry pieczonego indyka

MERLUZZO AL VINO BIANCO CON POMODORINI CHERRY
Delikatny dorsz w sosie z białego wina z pomidorkami cherry

TROTA ALLA PIZZAIOLA
Pstrąg w sosie pomidorowym z czarnymi oliwkami

DODATKI

PATATE DAL FORNO
Ziemniaki w ziołach prosto z pieca

INSALATA MISTA
Świeże warzywa i sałaty z sosem vinegret

DESER
Uprzejmie prosimy o wybór jednego deseru

TORTA VANIGLIA
Tort biszkoptowy z kremem śmietankowo - waniliowym przekładany świeżymi owocami

TORTA MARIETTA
Kruche, domowe ciasto z konfiturą z czarnej porzeczki